Google

čtvrtek 13. září 2007

Letiště České Budějovice ožívá.

Po šesti desetiletích se začalo výrazněji rýsovat využití největšího jihočeského letiště v Plané u Českých Budějovic, opět pro pravidelnou civilní leteckou dopravu. Přispělo k tomu předvčerejší jednání ministerstva obrany s Jihočeským krajem.

Letiště v Plané u Českých Budějovic je nyní v omezené míře provozováno společně Jihočeským krajem a městem České Budějovice.Zřízení mezinárodní civilní dopravy zástupci samosprávy považují za základní předpoklad pro rozvoj regionu.

Na intenzivní využívání letiště se připravují i Rakušané z oblasti Waldviertel (Polesí),
pro které to je nejbližší letiště (40 - 50 km). Rychlou dopravu na letiště očekávají po úplné elektrifikaci železniční trati Gmünd - České Budějovice, která by měla být dokončena do konce letošního roku.

Českobudějovické letiště má zatím licenci jen pro neveřejné mezinárodní lety. Cílem je modernizace, aby zde co nejdříve přistávaly i pravidelné vnitrozemské i mezinárodní linky s turisty.

Letiště vzniklo u obce Planá (5 km) před druhou světovou válkou, a téměř do konce čtyřicátých let jej využívala civilní letadla zajišťující spojení Českých Budějovic s Prahou. Potom celé letiště zabavila armáda a umístila na něm stíhací pluk a několik dalších vojenských jednotek.

Po roce 1990 postupně provoz vojenských letadel ustal, kasárna osiřela, poslední činnost pro armádu zde vykonávaly pouze letecké opravny. Na letištní ploše se uskutečnilo několik motocyklových závodů.

Nyní se Armáda ČR vzdala letiště ve prospěch civilního obyvatelstva. Zřejmě nastal nejvyšší čas na řešení současného neutěšeného stavu, protože v nestřeženém areálu řádí vandalové. Aby se zabránilo dalším škodám, měl by na letišti brzy nastat pracovní a cestovní ruch. Do roku 2009, kdy by pravidelná letecká doprava měla už plně fungovat, zde má vyrůst nová řídící věž, nový terminál a dokonalé zázemí pro posádky i cestující. Převážná část nákladů bude hrazena z fondů EU.

Smlouvu o převodu letiště z armády na kraj podepsali 12.září 2007 ministryně obrany Vlasta Parkanová a hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník.

Žádné komentáře:

Okomentovat