Google

čtvrtek 25. října 2007

28.října.1918 - pohřeb plukovníka J.J.Švece (1.část).


28.října 1918 přišel z Vídně do Prahy telegram ministra zahraničí Andrassyho, že císař Karel I. souhlasí s podmínkami amerického prezidenta Wilsona, tedy i s oddělením českých zemí od rakousko-uherské monarchie. Tohoto dne se, shodou okolností, tisice kilometrů daleko, za ruským Uralem, konal pohřeb muže, který nemalou mírou přispěl k vzniku československého státu.

Obyvatelstvo Prahy a dalších českých měst bylo zprávou z Vídně nadšeno a vyšlo do ulic, aby oslavovalo a bouralo a strhávalo rakouské symboly a mazalo německé nápisy. Vznik samostatného státu se pro obyvatelstvo českých zemí stal jednou z největších historických událostí.

Zatímco Praha jásala, na hřbitově v Čeljabinsku, kde o vzniku Československa ještě nikdo nevěděl, v deset hodin dopoledne začínal vojenský pohřeb velitele I.divize Československé armády na Rusi plukovníka Josefa Jiřího Švece. Legendární legionářský velitel nepřenesl přes srdce vzpouru svých vojáků, odmítnutí poslušnosti, a 24.října 1918 ve vagónu, stojícím ve stanici Aksanovo, spáchal sebevraždu.

Švec v době zahájení první světové války působil jako učitel na Kavkaze. Byl mezi prvními dobrovolníky, kteří 24.srpna 1914 vstoupili do jednotky zvané Česká družina. Jako prostý voják-rozvědčík prokázal v bojích proti německým a rakouským armádám mimořádnou odvahu, proto 18.května 1915 byl povýšen do hodnosti praporčíka a stal se velitelem roty. 2.července 1917 se spolu s dalšími známými veliteli Syrovým, Čečkem a Gajdouv bitvě u Zborova zasloužil o velké vítězství (přes 4.000 zajatců) československé jednotky.

29.srpna 1917 se Švec stal velitelem III. praporu. Spolupráci české a ruské armády zkomlikovala v únoru 1917 revoluce a sesazení cara Mikoláše II. a krvavé aktivity bolševiků. Po listopadové bolševické revoluci byla ruská armáda na západní frontě prakticky nepoužitelná. České vojsko ještě 1.března 1918 porazilo německou armádu v bitvě u Bachmače, ale krátce nato T.G.Masaryk slíbil sovětské vládě vydání zbraní, výměnou za umožnění odchodu legií z Ruska. (pokračování)

Žádné komentáře:

Okomentovat