Google

pondělí 14. dubna 2008

Číňani budou rozhánět mraky.

Čínští organizátoři Letních olympijských her se činí, kvůli úspěchu her nechtějí nic nechat náhodě, doslova chtějí poroučet větru dešti. Na rozdíl českých budovatelů padesátých let dvacátého století mají k tomu technické prostředky.

Jedná se jim především o zahajovací ceremoniál, kvůli němuž budou na rozhánění mraků mít k dispozici celý arzenál raket a protiletadlových děl. Předpokládají, že se jim především bouřkové mraky podaří rozehnat dřív než se dokážou zformovat, zahoustnout, tak, aby z nich pršelo.

Podle dlouhodobých sledování při zahajovacím ceremoniálu 8.srpna 2008 meteorologové předpovídají déšť se sedmačtyřicetiprocentní pravděpodobností. Proto bude v okolí Pekingu zřízeno jedenadvacet stanovišť, z nichž v případě zamračené oblohy budou do mraků vystřelovány rakety s joditem stříbrným. Tato chemikálie váže na sebe vodu a pohlcuje vlhkost, čímž zabraňuje stážení páry do kapek. V pohotovosti budou také tři letadla.

Pekingská meteorologická služba začala mnohem intenzivněji spolupracovat s meteorology v sousedních provinciích. Od čínské vlády meteorologové mají k dispozici 500.000 dolarů (7,900.000 Kč).

Žádné komentáře:

Okomentovat