Google

pondělí 30. června 2008

Biopaliva jsou příčinou potravinové krize.

Není to tak dávno, co byl svět ohlušován jásotem ekologů, že ropa bude nahrazena biopalivy. Také Evropská unie začala pěstování rostlin na výrobu biopaliv silně podporovat. Jak jednoduché, nádherné...

Na polích přibylo porostů řepky, poblíž měst vyrostly fabriky na výrobu MERA či bioetanolu. Příkaz Bruselu zněl: do roku 2010 musí pohonné hmoty z biopaliva tvořit 5,75 procenta, 10 procent do roku 2020. Cesta k vytvoření ráje byla vytyčena.

Uplynulo několik desítek měsíců a vědci zjistili, že biopaliva jsou džin vypuštěný z lahve, že výroba biopaliv vůbec není ekologická, jak si všichni mysleli, navíc způsobila drastický růst cen potravin.

Bohužel dnes je jisté, že zvýšená poptávka po potravinách je trvalý jev, který stále bude jejich ceny držet na stoupající úrovni. Zvýšená poptávka po potravinách vyvolá zvýšení jejich cen, takže si je stále více lidí nebude moci dopřát a bude hladovět.

Vývoj ve výživě lidstva naštěstí nedává spát reálně uvažujícím odborníkům i politikům. I v EU padly první návrhy na přehodnocení rozsahu podpory a využití biopaliv. Že by se mohl názor na biopaliva opět diametrálně změnit naznačují i reakce podnikatelů, jimž trh s pohonnými hmotami způsobuje stále větší problémy.

Obavy z krize způsobené biopalivy mají i politici, neboť očekávají nepokoje v rozvojových zemích. Mění názor i ekologové, které děsí ubývání lesních ploch a zhoršování životního prostředí. Přitom ještě nedávno bylo právě snižování emisí skleníkových plynů nejčastějším argumenem zastánců zvýšení výroby biopaliv, tím snížení spotřeby ropy, a také zvýšení počtu pracovních míst. Jak vývoj ukázal, všechno je jinak...

Žádné komentáře:

Okomentovat