Google

sobota 18. července 2009

Waldviertel: 22. letní putování Vitorazskem.a okolím.

Gmünd.

(Zpět na předcházející část)Gmünd je staré město, které ve 12.století založil Hadmar Kuenring, majitel panství Weitra. V letech 1427 až 1431 město třikrát vypálili husité. V roce 1810 se měšťané Gmündu vykupují, za sedmnáct tisíc zlatých, z poddanství. V roce 1869 se Gmünd stal okresním městem, jímž zůstal i poté, co v roce 1920 bylo odděleno Vitorazsko, a státní hranice město proťala po okraji.
Městské muzeum.
Stará radnice.
Kostel sv. Štěpána
Gmünd je centrem mírně zvlněné krajiny na soutoku řek Lužnice a Skřemelice, oblasti, kde si v minulosti vždy „podávaly ruce kámen s bídou.“ Tomu odpovídá i skromná výstavba středu historického jádra města, jímž je náměstí s barokní Starou radnicí uprostřed. Nová radnice je ve Schremské ulici, vedle okresního úřadu a okresního soudu.
Nová radnice
Okresní úřad
Okresní soud

Přestože se jedná o poměrně rozlehlé okresní město s rozsáhlou obchodní sítí, nežije zde více než 5.000 obyvatel. Nejsou zde atraktivní pracovní příležitosti, a tak mnoho lidí, kteří se nespokojí s průměrnou a podprůměrnou mzdou, denně dojíždí za prací do Vídně (140 km). (R.Fischer) Pokračování

Žádné komentáře:

Okomentovat